lördag 13 oktober 2012

Naturljud

Var det Gustaf Fröding som skrev om den vår de svage kallar höst? Så känns det vissa dagar i oktober tycker jag. Där jag bor här vi ännu inte haft någon frostnatt. Tack vare  Bråviken och Kolmårdsbranten så är det samma klimatzon som i Skåne. Bara med en knapp mils radie bort är det två zoner kallare. 

Djuren i skogen låter mycket just nu, precis som på våren. Korparna kraxar och det är full rulle på talgoxarna. I morse var det något konstigt läte i skogen. Kan ha varit ett rådjur men troligen en räv. Det lät inte som de ljud jag hört förrut men rävar kan låta på så många olika sätt. Det var inte vårlätet som räven har som kan skrämma slag på den tuffaste - man kan tro att någon blir mördad! Nu lät det mer som en blandning av kråka och katt. Härom natten hade jag ett fasligt sjå att somna för att korna råmade! Något väderfenomen gjorde att det lät som de stod under mitt fönster. Men närmsta kohage är en kilometer bort. Eller så var det någon cowboy som drev en hjord genom stadens gator. Konstigt var det.
Nä, nu får jag ta mig i kragen och gå ut och förbereda trädgården. För snart biter frosten även i min lilla täppa och våren blir plötsligt till vinter.