fredag 28 oktober 2011

Ett liten neutrino for iväg...

Ni har väl hört om experimentet vid CERN för en månad sedan då man upptäckte att neutrinos kunde färdas snabbare än ljuset? Nu ska man göra om det fast på ett annat sätt. För det är ingen av forskarna som tror att det förra experimentet verkligen visade rätt, det är alldeles för otroligt. Det skulle ställa hela fysikvetenskapen på ända. Eller som en forskare uttrycker det: Jag skulle inte satsa pengar på det. Jag lovar äta upp mina boxershorts i TV om det stämmer.
Vad som hände i det första experimentet (enkelt utryckt) var att man sköt iväg en protonstråle från CERN i Schweiz genom jordskorpan under alperna till Gran Sasso i Italien, en sträcka på 732 km. Det tog neutrinosarna (så heter det säkert inte men det låter gulligt!) 0,0024 sekunder att färdas den sträckan, vilket skulle betyda att de for fram 0,000000006 sekunder (=60 nanosekunder) snabbare än ljuset! Einstein teorier säger att ingenting, absolut ingenting kan färdas snabbare än ljuset.
Men om det nu mot all förmodan skulle visa sig att det är möjligt att något kan gå fortare än ljuset? Vad skulle det betyda för oss vanliga dödliga? Ja, inte ett jota, vi skulle leva våra liv som vanligt. Men det skulle kanske göra tidsresor möjliga teoretiskt sett. Det ska bli spännande att se vad forskarna kommer fram till...

Här kan du läsa mer om vad en neutrino är: wikipedia
Läs mer om det nya experimentet: BBC News
Och så lite musik...

1 kommentar:

Mats sa...

Sååå, vilket år väljer hon att färdas tillbaka till..? ;)