onsdag 20 maj 2009

Skogen i havet

Vi svenskar har tydligen också en del spännande saker att komma med för att återknyta till förra inlägget om norrmännens flyt. Det handlar också om fossil, inte på långa vägar så gammalt som Ida men nog så fascinerande. Vad sägs om en 10 000 år gammal skog - under havsytan?

Det är ingen ny upptäkt, men nu i maj har projekt Havsresan studerat denna sjunkna skog som alltså finns strax utanför Simrishamns kust i Skåne. Mer exakt utanför Haväng, min favoritplats i Sverige. Man har filmat, tagit prover från trädstammarna (man sågar av en bit precis som från vilket träd som helst!) med mera.

Denna dystra bild med Havängsdösen tog jag semestern 2006. Där ute i havet ligger den i alla fall, skogen.


Mest spännande är spåren av människor som man hittat. Troligen från jägarstenåldern; fångstanläggning, nätsänken, tjärbloss som bara ligger där fullt synliga och välbevarade på havsbotten. Från en kort tid på 800-1000 år då Östersjön var en insjö, innan landbryggan vid nuvarande Öresund brast och det blev det bräckta hav det är idag.

Pias blogg/Havsresan kan du läsa utförligare. Speciellt inlägget den 11 maj. Och som kuriosa kan man få se min käre lillebror på bild i ett annat inlägg!

3 kommentarer:

Benka sa...

Det kan vara dystrare..

Mats sa...

GODE GUUUUUUUUD, så lik Lennart han blivit med åldern!!!!!!

Kattenisoffan sa...

Mats: Ja, speciellt håret!