torsdag 6 juni 2013

Teknikens under och musikens helande kraft

Det är väl en pretentiös rubrik, eller hur? Men den säger precis vad detta inlägg handlar om (hoppas jag).

Häromdagen när jag hade lite dö tid på jobbet råkade jag höra en bra låt på radion. Kändes som om det var något jag hört förr men ändå helt nytt. Med andra ord en jäkligt bra låt. Jag misstänkte att jobbet skulle komma emellan så att jag missar vad låten och gruppen heter.
Då minns jag att jag har en app i mobilen för just detta tillfälle (nä, jag får inte betalt för att göra reklam). På med Soundhound och låter appen lyssna på radion. Hockus Pockus så talar den om vad låten heter och undrar om jag vill hitta den på Itunes eller Spotify. Jag har det senare, låten kommer upp direkt och det är bara att lägga till den på min favoritlista i Spotify. Allt under mindre än en minut! Jag stod där och stirrade på telefonen med ett fånigt leende på läpparna.

Jag har använt Soundhound förr men bara för att testa om appen funkade. Vilket den gör för det mesta men inte alltid. Ibland känner den inte alls igen musiken som spelas. Antagligen därför jag blev så tagen denna gång. För just denna låt var jag just då i behov av att få tag på - i alla fall kändes det så. Ni har väl märkt bloggtorkan här på Katten i soffan? Den beror dels på min årliga vinterdepression och dels på lite jobbiga privata saker. Men mest på att jag varit varslad från jobbet i ett halvår. Jag har verkligen inte haft lust med någonting utöver att jobba, äta, sova.

Nu har jag fått veta att jag tillhör dem som har jobbat längst och att jag har mitt jobb kvar. Det var det positiva beskedet jag hade fått dagen innan jag hörde Låten. Så att jag var ( och är fortfarande) i ett euforiskt tillstånd är ingen överdrift. Det var en stor sten, ja, ett helt berg ta mig sjutton, som försvann från mitt bröst.

När jag blir glad så hittar jag alltid musik som liksom manifesterar den glädjen. Att det blev just denna låt är nog mest en slump men kanske inte. Jag skrev ovan att den påminde om något jag hört förr. Jag trodde nästan att en annan grupp från det ljuva 80-talet hade återuppstått och gett ut en ny skiva. En grupp från Liverpool som aldrig blev särskilt stora när det begav sig men som hade några mindre hittar. Bland de mest kända är nog denna:Nu var det inte China Crisis jag hörde häromdagen utan en grupp jag aldrig hört talats om. Men nu vet jag mer om dem också tack vare teknikens under. Det var ju bara att googla, kolla wikipedia och youtube. Och det via smartfånen, det är just det som fascinerar en gammal kärring som mig. Jag använder nästan aldrig mobilen till att ringa med längre. Jag gör allting annat: läser böcker, ser på tv, lyssnar på radio, youtubar, spotifyar och spelar mahjong!

Men låten jag hörde då som var sååå viktig, undrar ni förtvivlat? Gruppen heter The Mary Onettes och låten är Don´t forget. Håll med om att det låter China Crisis:Åttiotalsinfluenserna är helt förklarliga eftersom The Mary Onettes bland annat har The Jesus and Mary Chain, The Church och tidiga U2 som förebilder. Det är inget helt nytt band men de får nog ett genombrott med nya skivan Hit the waves. Mer tänker jag inte berätta om mitt nya favoritband. Ni får googla och bli lika förvånade som jag när ni ser var de kommer ifrån. Med teknikens under vet ni det på en nanosekund. Lycka till!

3 kommentarer:

Karos Corner sa...

Hihi, jag har Wishful Thinking på vinyl-singel! Den andra låten var också bra - förstår vad du menar! Så bra att du slipper bli arbetslös! Det slapp inte jag.... Det går trögt att hitta jobb, men jag hoppas på hösten. Det löser sig nog. Det brukar det ju göra...

Cattis sa...

Det var tråkigt att höra Karo. Det är tuffa tider nu, men det går ju alltid i vågor. Lågkonjunkturen skulle ju komma förr eller senare. Hoppas det vänder fortare nu än det gjorde på 90-talet bara. Det är ju roligare när det är högkonjunktur liksom... ;-)

Cattis sa...

Det var tråkigt att höra Karo. Det är tuffa tider nu, men det går ju alltid i vågor. Lågkonjunkturen skulle ju komma förr eller senare. Hoppas det vänder fortare nu än det gjorde på 90-talet bara. Det är ju roligare när det är högkonjunktur liksom... ;-)