fredag 8 april 2011

Blåögd släkt


Hej alla blåögda, vi är släkt! Nä, inte riktigt men vi har en gemensam förfader.

Människan är från början helt igenom brunögd. Men en genetisk studie som kom redan 2008 (hur har jag missat den?) visar att den muterade genen för blåögdhet troligen härstammar från en enda individ för cirka 6 000-10 000 år sedan. Denna person bodde förmodligen i nordvästra kanten av Svarta Havet, det som nu är Rumänien. Allt enligt forskarna bakom studien. Men som ni vet ska man vara skeptisk till allt och inte så blåögd (hihi, kunde inte låta bli). Läs därför också detta inlägg från Åsas blogg Ting & Tankar för en mer nyanserad bild av forskarnas resultat.

Ögonfärg är annars ett ganska spännande ämne som ni kan läsa mer om på engelska Wikipedia. Jag minns att jag tyckte det var intressant i skolan att läsa om hur ögonfärg kan och inte kan ärvas. Att det som verkar så otroligt att två brunögda föräldrar kan få ett blåögt barn inte är så konstigt alls eftersom den blå genen kan ligga latent. Jag fick också lära mig att det är omöjligt att två blåögda kan få brunögda barn - i så fall hade modern varit ute och vänstrat! Men det är faktiskt inte omöjligt även om det är extremt sällsynt. Det beror ju bokstavligen på hur blåögda föräldrarna verkligen är. Man kan ju ha lite brunt pigment trots allt. Ögonfärg är verkligen genetiskt mycket mer komplext än man trodde från början. Slutligen, vilket är osannolikt men fullt möjligt så kan det ju ha uppstått en mutation. Precis som för 6 000 år sedan.


P.S. Själv har jag som ni nog gissat blå ögon, båda mina föräldrar har blå ögon. Min man har grön/brunmelerade ögon och våran son har blå ögon. Hade vår son fått ett syskon hade det också troligen varit blåögt...

4 kommentarer:

Filippa sa...

Riktigt coolt :) Dock är jag själv brunögd ;)

Cattis sa...

Hejsan Filippa! Kul att du hittat min blogg. Är man brunögd blir släktforskningen mycket mer spännande ;o)

Mats sa...

Blåögda är ni hela familjen! Glad jag är diarrébrunögd..! ;)

Karos Corner sa...

Har också läst det där, och är också blåögd! Så hej släkting! En sak jag grunnat på är varför hundar främst i nordliga regioner (vad jag känner till) som huskys och alaskan malamutes, ofta är blåögda, men inte annars. Hände en liknande mutation med dem?

Och varför är vita katter med blå ögon döva? Och varför är de så med alpackor (fast deras "dövhetsögon" är snarare opigmenterade än blå, men kallas blå).

Intressant att man är resultatet av en mutation – man tänker sig mest monster när man hör det ordet. Och så har jag kvar missbildningar sedan gälstadiet! (Någon hävdade någon gång att smilgropar är rester från vår evolutonära fiskfas-utveckling)

Så jag är kanske ett missfoster - en mutant - i alla fall! :-)