fredag 16 mars 2012

Arkeologiskt frosseri

Fredag, nyss hemkommen från jobbet. Trött, sätter mig och slösurfar och blir genast mycket piggare. För en arkeologiintresserad hittar jag en massa spännande. De har hittat en gammal brunn under Lunds Domkyrka som måste vara äldre än nuvarande kyrkan - kanske ända sedan 900-talet
I en annan domkyrka, nämligen den  i Åbo i Finland,, har man daterat en massa relikben och funnit några som är 2000 år gamla.  Relikskrin ska ju innehålla ben ( eller andra artefakter) från något katolskt helgon. Men det är vanligare att benbitarna oftast är mycket yngre än detta helgon. Ibland kanske det är djurben istället. Att hitta ben som är närmast från Jesu tid är fantastiskt.

 De finska arkeologerna ska använda sig av den metod som jag tycker är en av arkeologins mest spännande dateringsmetoder efter C14-metoden. Nämligen den där de mäter radioaktiva isotoper som till exempel strontium i personens tänder. Det lagras i emaljen genom vattnet man dricker, vatten som är unikt för varje liten del av världen. Man kan alltså se var en människa är uppväxt och har levt. Genom den metoden kunde man se att den mumifierade ismannen Ötzi som man fann i alperna var född en liten bit nordost om den plats där han hittades.

Ännu mer spännande är det när personen i graven kommer  mer långväga ifrån. Speciellt om han är så där 4 300 år gammal. I maj 2002 skulle man bygga nya lägenheter i Amesbury i England. Man fann då en välbevarad skelettgrav från bronsåldern. Eftersom mannen fått så många pilspetsar med sig i graven kallades han för Bågskytten från Amesbury, Amesbury Archer. Nu är det så att Amesbury ligger väldigt nära ett av engelsmännen mycket omhuldat monument så därför kallades han även för Kungen av Stonehenge. Det fanns nämligen inte bara flintpilar i graven utan även de äldsta guldföremålen i England. Först trodde man det var två örhängen men tror nu att det är dekor man sätter i änden på hårflätor. Tjusig karl med andra ord! Men att han var en härskare över Stonehenge är väl tveksamt.
Örhängen eller hårdekor?


En annan teori är att han var en pilgrim som rest till Stonehenge för att lindra sina smärtor. Bågskytten hade nämligen ett svårt skadat knä som måste gjort mycket ont. I så fall hade han rest långt, för isotoperna i tandemaljen avslöjar att han kommer från de centraleuropeiska alperna. Inte exakt från samma plats som Ötzi men nästan! Ötzi levde ca 1000 år före Amesbury Archer men det finns två saker som förenar dem: De ändrar på tidsspannet för metallers utbredning. Özti ägde en fint arbetad kopparyxa - en av de äldsta funna hittills. Bågskytten från Amesbury fick med sig tre kopparknivar men också en mängd föremål som tyder på att han var kopparslagare och metalltillverkare. Ett föremål är viktigare än till och med guldet i graven. Det är det äldsta föremålet i det materialet funnet i Storbritannien - en kniv av finaste brons (en blandning av koppar och tenn). Amesbury Archer var kanske inte kung av Stonehenge utan istället den som förde England in i bronsåldern?

Bronsåldern  är min favoritperiod inom arkeologi. Om den brittiska bronsåldern och där jag lärde mig mycket nytt om just Amesbury Archer handlar den underbara tv-serien från BBC om Storbritanniens förhistoria som ni kan se här: Britanniens vagga. Men skynda! Avsnittet ligger bara kvar till och med måndag den 19 mars.

Slutligen en glad arkeologisk nyhet på hemmaplan. I min hemstad Norrköping har man äntligen hittat husrester betydligt äldre än 1600-tal och 1700-tal som varit fallet hittills. Nu väntar jag bara på att man ska hitta hövdingaborgen någonstans i närheten också. Ni vet den som gett namn åt kvarteret Knäppingsborg och där hövdingen bodde som hade råd att bekosta den första bron över Strömmen. Eller det kanske bara är en lokal myt...

1 kommentar:

Mats sa...

Intressant.