söndag 30 maj 2010

Finalen

Vem som skulle vinna finalen i ESC 2010 var en öppen fråga innan sändningen. Och jag trodde att röstningen skulle bli mer spännande än det nu blev. Men när Lena framfört det tyska bidraget igår kände i alla fall jag att det var en trolig vinnare. Tycker det var en bra final. Som vanligt några bidrag som var bättre i semin men där nerverna nu spelade sina spratt, tänker mest på Serbiens och Portugals låtar. Även Greklands bidrag satt bättre i semin än nu vilket fick mig att helt ändra favoritlåt i slutänden. Jag tycker helt klart att Lenas Satellit är en värdig vinnare. Att hon är helt grön och knappt stått på en scen förut är ofattbart så proffsigt som hennes framförande var!

Men när jag för första gången på flera år röstade igår så var det på en helt annan låt. Den har växt för varje gång jag hört den och igår hade de lagt på mer gitarrer, mer tryck och lite snabbare tempo så att det jag tidigare saknat i låten plötsligt fanns där. Scenshowen var lika snygg som i semin så jag föll pladask. Vilket många i Europa gjorde också. Jag pratar om låten som blev två nämligen We could be the same med MaNga. Och jag tar tillbaka att de är Snow Patrol light utan snarare är MaNga ett turkiskt Linkin Park. När jag kollar upp dem via Spotify blir jag förvånad över att de faktiskt inte gett ut en skiva på engelska ännu, ändå sjunger sångaren på perfekt engelska. Ger de ut en engelskspråkig skiva, vilket jag är säker på att de kommer att göra, kan de bli riktigt stora. Men samtidigt är det häftigt att höra min favoritmusik framföras på turkiska och många av MaNgas låtar innehåller orientaliska drag som bara gör musiken ännu bättre. Här är deras största hit innan ESC, låten Beni benimle birak:Äntligen har den moderna musiken slagit igenom i ESC. Även om en del gammal schlager hänger kvar som Danmarks låt som kom fyra. Retligt för den svenska uttagningskommittén som ratade den men jag håller med dem som säger att sådana låtar slutade vi med 1999. Nästa år får vi förhoppningsvis se och höra en himla massa bra popmusik av modernt stuk och inte unken schlager.

2 kommentarer:

Mats sa...

Orkar inte kommentera allt jag skulle vilja, men detta måste jag säga! DANMARK?????? Hallååå???? Danmark!!! VAD är det för folk som gillade den gamla skiten?
Annars Lena värdig vinnare, full av charm & bra låt.

Cattis sa...

Visst är det obegripligt att Danmark fick så många röster. Jag blev mycket förvånad. Synd att du inte orkar kommentera, du är väl min enda läsare. Vi är tydligen helt i osynk du och jag Mats! När inte orkar skriva ropar du efter inlägg, och när jag skriver så fingrarna blö´r så orkar du inte kommentera :)